Κέρδισε Χ2 πόντους Γιορτάζουμε 1 Χρόνο Rewards For Life δες εδώ
glucosamine_3

Γλυκοζαμίνη: Ποια είναι τα οφέλη της στις αρθρώσεις;

by Κάτια Αννούση, Διατροφολόγος

16 Μαΐ 2024 • 0 min read

Η γλυκοζαμίνη παράγεται και βρίσκεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Η υψηλότερη φυσική συγκέντρωση γλυκοζαμίνης βρίσκεται στις αρθρώσεις, συγκεκριμένα στους χόνδρους, και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των γλυκοζαμινογλυκανών (GAGs), ενώσεων που διατηρούν τις αρθρώσεις υγιείς και εύκαμπτες. Το σώμα χρησιμοποιεί γλυκοζαμίνη για να χτίσει και να επιδιορθώσει τον χόνδρο. Ο χόνδρος είναι ένας εύκαμπτος, σκληρός, ελαστικός συνδετικός ιστός που προστατεύει τα οστά στις αρθρώσεις, παρέχει επένδυση και εμποδίζει τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους.


Οστεοαρθρίτιδα & Γλυκοζαμίνη

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που προκαλείται από ανεπαρκή αναγέννηση του χόνδρου στις αρθρώσεις, πιο συχνά στο γόνατο και το ισχίο. Επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, δυσκολίες στο περπάτημα και πιθανώς αναπηρία.
Η γλυκοζαμίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Πώς λειτουργούν όμως τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης; Με 2 τρόπους! 1. Μέσω μείωσης της φλεγμονής, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες της εκφύλισης του χόνδρου των αρθρώσεων. 2. Μέσω αναδόμησης του εκφυλισμένου χόνδρου, καθώς αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη δόμηση του χόνδρου της άρθρωσης.
Μελέτες έχουν αναδείξει τη δράση της γλυκοζαμίνης στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις, κυρίως μέσω σταδιακής μείωσης της φλεγμονής, καθώς και σε άλλα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου. Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι η λήψη 1.500 mg θειϊκής γλυκοζαμίνης ημερησίως για τρία χρόνια βελτίωσε τα συνολικά συμπτώματα - συμπεριλαμβανομένου του πόνου, της δυσκαμψίας και της λειτουργίας - σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης συνήθως διατίθενται ως δισκία ή κάψουλες, αλλά είναι διαθέσιμα και ως ενέσεις.

Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από το συμπλήρωμα γλυκοζαμίνης;

  • Άτομα με οστεοαρθρίτιδα σε γόνατο ή/και ισχίο
  • Άτομα με χονδροπάθεια
  • Άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμό στο μυοσκελετικό (πχ αθλητές, τραυματισμό από ατυχήμα κλπ)

Οι κύριοι τύποι της γλυκοζαμίνης περιλαμβάνουν:

Η γλυκοζαμίνη μπορεί να συνδυαστεί με θειική χονδροϊτίνη, MSM, κολλαγόνο, Ω3 λιπαρά οξέα, καθώς και φυτικά εκχυλίσματα με αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δράση, όπως ο κουρκουμάς.

Δοσολογία και Παρενέργειες

Γενικά, η γλυκοζαμίνη πρέπει να λαμβάνεται μετά το γεύμα, στη δοσολογία, που συνιστά το εκάστοτε συμπλήρωμα. Οι δόσεις κυμαίνονται συνήθως από 300–500 mg με κάθε γεύμα, προσθέτοντας σε μια συνολική ημερήσια δόση 900–1.500 mg. Οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποιούν 1000 - 1.500 mg την ημέρα.
Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ο χόνδρος τους μπορεί να γίνει λιγότερο εύκαμπτος και να αρχίσει να μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, φλεγμονή και βλάβη των ιστών, η οποία, για παράδειγμα, εμφανίζεται στην οστεοαρθρίτιδα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η γλυκοζαμίνη μπορεί να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία και να ωφελήσει την υγεία του χόνδρου.

Οι παρενέργειες της γλυκοζαμίνης φαίνεται να είναι ήπιες και σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσπεψία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Πονοκεφάλους
  • Εξανθήματα

Κίνδυνοι

Όπως και στη διατροφή, έτσι και στην περίπτωση των συμπληρωμάτων, δεν ισχύει το «one size fits all», καθώς ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός. Έτσι, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου η χορήγηση γλυκοζαμίνης αντενδείκνυται και είναι οι ακόλουθες:

Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Δεν συνιστάται η χρήση γλυκοζαμίνης σε αυτές τις περιόδους, καθώς η επίδρασή της είναι άγνωστη.
Καρκίνος. Ορισμένα συμπληρώματα μειώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου.
Διαβήτης. Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα. Αυτό θα μπορούσε να τα καταστήσει ακατάλληλα για άτομα με διαβήτη ή δυσανεξία στη γλυκόζη.
Άσθμα. Η γλυκοζαμίνη μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας σε άτομα με άσθμα
Αλλεργίες. Τα προϊόντα γλυκοζαμίνης που προέρχονται από οστρακοειδή αντενδείκνυνται σε άτομα που έχουν αλλεργία στο ψάρι ή/και στα οστρακοειδή.
Extra Tip: Θα πρέπει να θυμόμαστε πως για να δούμε αν ένα συμπλήρωμα γλυκοζαμίνης είναι αποτελεσματικό για το σκοπό που το χρησιμοποιούμε, θα πρέπει να το λάβουμε για τουλάχιστον 3 μήνες με συνέπεια.


Συμπερασματικά

Η γλυκοζαμίνη είναι ένα πολλά υποσχόμενο και ασφαλές συστατικό για την υγεία των αρθρώσεων. Τα συμπληρώματα φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους να το καταναλώνουν ως συμπλήρωμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικά ήπιες παρενέργειες, όπως ναυτία, καούρα ή διάρροια. Η καταλληλότερη μορφή συμπληρώματος φαίνεται πως είναι η θειϊκή γλυκοζαμίνη, με τη χορήγηση της για τουλάχιστον 3 μήνες, σε δοσολογίες που κυμαίνονται μεταξύ 1000-1500mg. H Holland & Barrett διαθέτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων με γλυκοζαμίνη, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν εξατομικευμένες ανάγκες και να συμβάλλουν στην καλύτερη κίνηση μας και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.


Επιστημονικές αναφορές

Simental-Mendía, M., et al. (2018). Effect of glucosamine and chondroitin sulfate in symptomatic knee osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials.

Sodha, R., et al. (2013). The use of glucosamine for chronic low back pain: A systematic review of randomised control trials.

Saengnipanthkul S,et al. (2019). Differentiation of patented crystalline glucosamine sulfate from other glucosamine preparations will optimize osteoarthritis treatment. Int J Rheum Dis.  Mar;22(3):376-385.

Henrotin Y, Marty M, Mobasheri A. (2014). What is the current status of chondroitin sulfate and glucosamine for the treatment of knee osteoarthritis? Maturitas. Jul. 79(4):487.

Δες περισσότερα προϊόντα με Γλυκοζαμίνη

Holland & Barrett Multi Action Υποστήριξη για τα Κόκκαλα 120tabs

από [Holland & Barrett]

39,99
Holland & Barrett Θειϊκή Γλυκοζαμίνη 1000mg 120 Δισκία

από [Holland & Barrett]

24,99
Holland & Barrett Θειϊκή Γλυκοζαμίνη 1000mg 60tabs

από [Holland & Barrett]

19,95
Holland & Barrett Γλουκοζαμίνη Gel 100ml

από [Holland & Barrett]

9,95
Holland & Barrett Γλουκοζαμίνη και Χονδροϊτίνη Max Strength 180tabs

από [Holland & Barrett]

49,95
Holland & Barrett Γλουκοζαμίνη και Χονδροϊτίνη Max Strength 90tabs

από [Holland & Barrett]

31,95
Holland & Barrett Γλουκοζαμίνη και Χονδροϊτίνη 180tabs

από [Holland & Barrett]

39,95
Holland & Barrett Γλουκοζαμίνη και Χονδροϊτίνη 90tabs

από [Holland & Barrett]

29,95