TOP ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
Η κρεατίνη είναι ένα μη-πρωτεϊνικό αμινοξύ το οποίο υπάρχει φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα. Ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να συνθέτει ενδογενώς κρεατίνη στο ήπαρ, τους νεφρούς και το πάγκρεας.
Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα, τους αθλητές, αλλά και τα άτομα που αναζητούν ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους ή ταχύτερη ανάρρωση μετά από στρεσογόνες καταστάσεις.
Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά της τροφής, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπίδια. Μακροθρεπτικό συστατικό είναι το συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός σε μεγάλη ποσότητα (g) —σε σχέση με τις βιταμίνες, που αποτελούν μικροθρεπτικά – τα χρειάζεται ο οργανισμός σε πολύ μικρότερες ποσότητες (mg).
Το μαγνήσιο βρίσκεται φυσικά σε διάφορα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής. Εμπλέκεται σε πάνω από 300 ενζυμικές αντιδράσεις, υποστηρίζοντας την παραγωγή ενέργειας, την απόδοση των μυών, την καρδιαγγειακή υγεία και τη γενική ανάκαμψη.
Η οστεοπόρωση είναι μια ευρέως διαδεδομένη πάθηση του σκελετικού συστήματος που επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό της ανθρωπότητας και πιο συγκεκριμένα γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Η αναζήτηση της λέξης «πρωτεΐνη» στο διαδίκτυο, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ίσως είναι από τις πιο φημισμένες στο χώρο της διατροφής, καθώς όλοι λίγο-πολύ έχουμε συνειδητοποιήσει τη σημαντικότητά της.
Η οστεοπόρωση αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη νόσο των οστών, η οποία χαρακτηρίζεται από αλλαγή της αρχιτεκτονικής του σκελετού και σταδιακή εμφάνιση «πόρων» στα οστά, εικόνα που προσομοιάζει με «σφουγγάρι».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου, είμαστε εδώ σήμερα για να μάθουμε περισσότερα για αυτή τη – σιωπηλή και ύπουλη στις αρχές της – νόσο, καθώς επηρεάζει πάνω από 400 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, προκαλώντας πόνο στις αρθρώσεις, μειωμένο εύρος κίνησης και ενδεχόμενη αναπηρία.
Η γλυκοζαμίνη παράγεται και βρίσκεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Η υψηλότερη φυσική συγκέντρωση γλυκοζαμίνης βρίσκεται στις αρθρώσεις, συγκεκριμένα στους χόνδρους, και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των γλυκοζαμινογλυκανών (GAGs), ενώσεων που διατηρούν τις αρθρώσεις υγιείς και εύκαμπτες.
Η λέξη «πρωτεΐνη» έχει πάρει τα ηνία, εδώ και πολλά χρόνια, στο χώρο της υγιεινής διατροφής, στο χώρο του wellness.
Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που δεν παράγεται στο σώμα, για αυτό η διατροφή είναι η κύρια πηγή ασβεστίου και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και των δοντιών.
Το κολλαγόνο αποτελεί την πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα μας, στηρίζοντας περίπου το 1/3 της δομής του οργανισμού μας.
Το συνένζυμο Q10 αποτελεί ένα μόριο, που μοιάζει με βιταμίνη και αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο του «εργοστασίου» παραγωγής ενέργειας μέσα στο κύτταρο, του μιτοχονδρίου.
Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματος, αποτελώντας συμπαράγοντα για πάνω από 300 συστήματα του οργανισμού που βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και σε δυνατά οστά.
Το κολλαγόνο αποτελεί το πιο άφθονο δομικό συστατικό του οργανισμού, που υποστηρίζει την υγεία, όχι μόνο της επιδερμίδας μας – όπως πολλοί θα έχετε ακούσει – αλλά και την υγιή δομή των οστών, των αρθρώσεων & των τενόντων.
Η Βιταμίνη D ή αλλιώς «βιταμίνη του ήλιου» ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, δηλαδή απαιτείται η παρουσία λίπους ώστε να απορροφηθεί και να αποθηκευτεί στο λιπώδη ιστό και το ήπαρ (ναι, ανήκει στις βιταμίνες που αποθηκεύονται στον οργανισμό μας, όπως η Α, η Ε & η Κ).
Κουρκουμάς: Ιδιότητες και Οφέλη για Υγιείς Αρθρώσεις