Κέρδισε Χ2 πόντους Γιορτάζουμε 1 Χρόνο Rewards For Life δες εδώ
sunscreen

Αντιηλιακό με φυσικό φίλτρο: Το καλύτερο αντιηλιακό για σένα και το περιβάλλον

by Μαρία Κιρμανίδου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

16 Μαΐ 2024 • 0 min read

Έχετε νιώσει κι εσείς πως ζεσταινόμαστε όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο ή μόνο εμείς; Ότι ο ήλιος καίει όλο και πιο πολύ τους ζεστούς μήνες του χρόνου και ότι ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας πολύ πιο συχνά απ’ότι το ανανεώναμε 10 χρόνια πριν; Όσο περνάει ο καιρός, βιώνουμε την κλιματική κρίση όλο και πιο έντονα. Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πολύ συχνές δασικές πυρκαγιές δημιουργούν όλο και περισσότερο την ανάγκη να προστατεύσουμε με κάθε μέσο τον πλανήτη στον οποίο ζούμε, αλλά και εμάς τους ίδιους. Οι καθημερινές μας επιλογές, μικρές και μεγάλες, επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής μας και έχουν ένα άλφα περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Εν έτει 2024, είναι επιτακτική ανάγκη να «βάζουμε το λιθαράκι μας» στην προστασία του περιβάλλοντος και να επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο βιώσιμες και eco-friendly επιλογές.


Αντιηλιακό. Γιατί είναι απαραίτητο;

 Η διείσδυση μεγαλύτερης ποσότητας ηλιακής ακτινοβολίας στη Γη, λόγω της τροποποιημένης σύστασης της ατμόσφαιρας, δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά και την επιρροή των επικίνδυνων ακτινών UVA & UVB του ήλιου, ακτίνες που έχουν ενοχοποιηθεί για πλήθος επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία μας, όπως:
  • Πρόωρη φωτογήρανση στο πρόσωπο. Η έκθεση μας στον ήλιο, και συγκεκριμένα στις ακτίνες UVA & UVB, «εκθέτει» τα κύτταρα της επιδερμίδας σε αυξημένη πιθανότητα βλαβών στο DNA με αποτέλεσμα αυξημένο οξειδωτικό στρες. Έτσι, μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου στη δερμίδα (εσωτερικά στρώματα δέρματος) και αυξάνεται η εμφάνιση πρόωρων καφέ κηλίδων – υπερμελάγχρωση - και ρυτίδων στα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας.
  • Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης δερματοπαθειών, φλεγμονωδών παθήσεων στο δέρμα, ακόμη και κακοήθων παθολογικών καταστάσεων, όπως ο καρκίνος του δέρματος.
  • Επιδείνωση συμπτωμάτων ορισμένων δερματοπαθειών, όπως ροδόχρου ακμής, έρπητα καθώς και ατοπικής δερματίτιδας (εκζέματος).
  • Αυξημένη πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος και εμφάνισης πρόωρων πανάδων και αποχρωματισμού της επιδερμίδας.
..και το κερασάκι στην τούρτα είναι πως η συνεχής έκθεση μας στον ήλιο – ιδίως τις μεσημεριανές ώρες, που ο ήλιος «καίει» πιο έντονα – μειώνει την ανοσολογική μας απόκριση μακροπρόθεσμα, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά έγκαιρα και αποτελεσματικά στην αναγνώριση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η χρήση αντιηλιακού δεν είναι απαραίτητη μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά για τη γενικότερη προστασία του οργανισμού από τις επιπτώσεις των επικίνδυνων ακτινών UVA & UVB. Μάλιστα, η δερματολογική κοινότητα κρίνει απαραίτητη τη χρήση αντιηλιακού όλο το χρόνο και όχι μόνο τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

Αντιηλιακό με φυσικό φίλτρο. Τι παραπάνω έχει να μου προσφέρει;

Ένα αντιηλιακό προϊόν, λοιπόν, είναι απαραίτητο εργαλείο προστασίας του οργανισμού μας από τον ήλιο και δε θα πρέπει να λείπει ποτέ από την τσάντα μας, ειδικά αν ξέρουμε πως θα λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι. Ποιο αντιηλιακό όμως να επιλέξω; Τι διαφορές παρουσιάζουν τα διάφορα αντιηλιακά που βρίσκουμε στο εμπόριο; Είναι όλα ίδια με ήπιες διαφορές στην υφή και το άρωμα;

Στο εμπόριο, τα τελευταία χρόνια, θα βρεις πλήθος αντιηλιακών σκευασμάτων, τα οποία χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στα χημικά αντιηλιακά και στα αντιηλιακά με φυσικό φίλτρο. Η κύρια διαφορά των χημικών αντιηλιακών σε σχέση με τα αντιηλιακά με 100% mineral σύνθεση βρίσκεται..στη σύστασή τους. Τα χημικά αντιηλιακά περιέχουν συστατικά, όπως η οξυβενζόνη και η οκτινοξάτη, τα οποία συσσωρεύονται στις υδάτινες περιοχές και έχουν ενοχοποιηθεί για την καταστροφή του θαλάσσιου βυθού, λόγω του τοξικού αντίκτυπου, που έχουν στην επιβίωση των υδρόβιων οργανισμών. Τα δραστικά συστατικά των αντιηλιακών με φυσικό φίλτρο περιλαμβάνουν διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου, συστατικά φιλικά για το θαλάσσιο οικοσύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση της συσσώρευσης τοξικών αποβλήτων κι έτσι στην προστασία της θαλάσσιας ζωής και κατ’επέκταση της ποιότητας ζωής μας.
Επιπρόσθετα, η φυσική σύνθεση των αντιηλιακών με φυσικό φίλτρο, τα καθιστά εξαιρετικά φιλικά για την επιδερμίδα μας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων αλλεργικής αντίδρασης, όπως κοκκινίλας, οιδήματος και κνησμού. Επιπλέον, το φυσικό φίλτρο στα αντιηλιακά νέας γενιάς μας προστατεύει απευθείας με την εφαρμογή του, καθώς τα κύρια συστατικά τους δρουν μέσω αντανάκλασης των υπεριωδών ακτίνων UVA & UVB, ενώ τα χημικά αντιηλιακά χρειάζονται 15-20’ ώστε να απορροφηθούν και να προσφέρουν την προστασία τους από το ηλιακό φως.

Τέλος, η σωστή χρήση του αντιηλιακού είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή προστασία της επιδερμίδας μας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Όσο πιο συχνά ιδρώνουμε ή μπαίνουμε στη θάλασσα, τόσο πιο συχνή θα πρέπει να είναι η εφαρμογή του αντιηλιακού, ώστε να δρα αποτελεσματικά. Τα αντιηλιακά με φυσικό φίλτρο αποτελούν μία εξαιρετικά βιώσιμη, eco friendly επιλογή, η οποία δρα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και κατ’επέκταση της υγείας μας, καθώς μην ξεχνάμε πως όλα τα συστατικά ανακυκλώνονται και τελικοί δέκτες είμαστε εμείς! Ανακάλυψε τη νέα σειρά αντιηλιακών νέας γενιάς της Laboratories de Biarritz με 100% φυσικό φίλτρο που διαθέτει η Holland & Barrett και κάνε την καλύτερη επιλογή για σένα, τους γύρω σου και τη βιωσιμότητα πλανήτη μας!Επιστημονικές αναφορές

Li, L., Chong, L., Huang, T., Ma, Y., Li, Y., & Ding, H. (2023). Natural products and extracts from plants as natural UV filters for sunscreens: A review. Animal Models and Experimental Medicine, 6(3), 183-195.

Resende, D. I., Jesus, A., Sousa Lobo, J. M., Sousa, E., Cruz, M. T., Cidade, H., & Almeida, I. F. (2022). Up-to-Date overview of the use of natural ingredients in sunscreens. Pharmaceuticals, 15(3), 372.

Σου προτείνουμε

Sunly Αντηλιακό Στικ Tropical SPF 30 60gr

από [Attitude]

26,99
Sunly Αντηλιακό Στικ Orange Blossom SPF 30 60gr

από [Attitude]

26,99
Alba Botanica Αντηλιακό Προσώπου SPF50 59ml

από [Alba Botanica]

24,99
Alba Botanica Βρεφικό Αντηλιακό SPF50 89ml

από [Alba Botanica]

24,99
Laboratoires De Biarritz Αντηλιακό Σπρέι Σώματος SFP30 (ΒΙΟ) Alga Maris 100ml

από [Laboratoires de Biarrtiz]

21,90
Laboratoires de Biarritz Αντηλιακό Μεταξένιο Λάδι SPF30 125ml

από [Laboratoires de Biarrtiz]

24,50
20,83
Sunly Αντηλιακό Στικ Προσώπου με Χρώμα SPF 30 20gr

από [Attitude]

19,99