Σίγουρα θα έχετε ακουστά την περίφημη βιταμίνη D. Ξέρουμε όμως τι είναι, σε τι λειτουργίες εμπλέκεται και γιατί έχει γίνει τόσο γνωστή τα τελευταία χρόνια;
Πάμε να τη γνωρίσουμε μαζί!
Τι είναι η βιταμίνη D;
Η Βιταμίνη D ή αλλιώς «βιταμίνη του ήλιου» ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, δηλαδή απαιτείται η παρουσία λίπους ώστε να απορροφηθεί και να αποθηκευτεί στο λιπώδη ιστό και το ήπαρ (ναι, ανήκει στις βιταμίνες που αποθηκεύονται στον οργανισμό μας, όπως η Α, η Ε & η Κ). Στην ουσία, πρόκειται για ένα σύμπλοκο βιταμινών, της βιταμίνης D2, προερχόμενη από φυτικές πηγές – ή εργοκαλσιφερόλη - και της βιταμίνης D3, προερχόμενη από ζωικές πηγές – ή χοληκαλσιφερόλη. Η D2 & D3 μετατρέπονται στον οργανισμό στην ενεργή μορφή βιταμίνης D, την καλσιτριόλη2, η οποία λαμβάνει μέρος σε πλήθος αντιδράσεων. Η 25(ΟΗ)D είναι ο δείκτης αποθεμάτων βιταμίνης D στον οργανισμό - αυτός των αιματολογικών εξετάσεων. H D3 αποτελεί την πιο βιοδιαθέσιμη (ή πιο αποτελεσματικά απορροφήσιμη) μορφή βιταμίνης D και είναι αυτή που συναντάμε συχνότερα στα συμπληρώματα βιταμίνης D7.
Πηγές βιταμίνης D
Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία, όπου ο οργανισμός καλύπτει το 80 – 90 % της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης με έκθεση 15-30 λεπτών στον ήλιο2,7. Αναφορικά της διατροφής, οι πηγές της είναι ελάχιστες και αυτές περιλαμβάνουν..
- Τα λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλα, τσιπούρα, σολομός, σκουμπρί.
- Ο κρόκος αυγού
- Τα μανιτάρια
- Το συκώτι
- Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη D, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αρτοσκευάσματα και χυμοί εμπορίου (όχι και τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη νομοθεσία)2.
..ενώ παράλληλα, οι παραπάνω διατροφικές πηγές μπορούν να καλύψουν έως το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης D7.
Λειτουργίες
Λόγω των χιλιάδων υποδοχέων βιταμίνης D που υπάρχουν στους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού1, φαίνεται να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την εύρυθμη λειτουργία του.
Μυοσκελετικό σύστημα
Μία από τις κυριότερες λειτουργίες της βιταμίνης D είναι η απαραίτητη συμμετοχή της στην ομαλή ομοιόσταση και απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά, καθιστώντας την άκρως απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη τους1. Ευλόγως, συμπεραίνουμε πως είναι παράγοντας κλειδί στην ανάρρωση και ανακατασκευή του οστού έπειτα από κάταγμα ή άλλο τραυματισμό3. Επί πρόσθετα, η βιταμίνη D ρυθμίζει την έκφραση περισσότερων από 1000 διαφορετικών γονιδίων στον οργανισμό μας, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση πρωτεϊνών - όλοι οι ιστοί του σώματος μας αποτελούνται από εκατομμύρια μόρια πρωτεϊνών συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό την καθιστά άκρως απαραίτητη για ομαλή και αποτελεσματική πρωτεϊνοσύνθεση1,7, ειδικότερα σε άτομα που αθλούνται, είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά. Πράγματι, έχει φανεί πως η ανεπάρκεια κ η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα αύξησης της μυϊκής μάζας και έχει συσχετιστεί με μειωμένη μυϊκή δύναμη1.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Πλήθος μελετών έχουν αναδείξει τη σημαντικότητα της επάρκειας βιταμίνης D για ισχυρό και αποτελεσματικό ανοσοποιητικό ενάντια σε λοιμώξεις. Αναλυτικότερα, συστηματική ανασκόπηση των Martineau και συνεργατών (θυμίζουμε πως οι συστηματικές ανασκοπήσεις και οι μετααναλύσεις αποτελούν τα ισχυρότερα επιστημονικά άρθρα), έπειτα από ανάλυση 25 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, ανέδειξε πως η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης οξείας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού4. Ακόμη, ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με αύξηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων νόσησης από Covid-19, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην αύξηση του χρόνου νοσηλείας και στην αύξηση της πιθανότητας θνησιμότητας από Covid-196.
Ψυχική υγεία
Η βιταμίνη D φαίνεται να παίζει ενεργό ρόλο στην ψυχική υγεία5,7. Ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με αύξηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων κατάθλιψης, μέσω πολλαπλών μηχανισμών του εγκεφάλου, στον οποίο φαίνεται να εμπλέκονται και μηχανισμοί φλεγμονής5. Σε αυτόν τον τομέα χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα. Ωστόσο, τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα φαίνεται να συνδράμουν σε έναν από τους λόγους που ο ήλιος μας...«φτιάχνει την ψυχολογία».
Έλλειψη βιταμίνης D
- Το μελαμψό χρώμα δέρματος. Η παρουσία μελανίνης στο δέρμα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη σύνθεση βιταμίνης D ενδογενώς.
- Το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας.
- Η εργασία σε κλειστούς χώρους.
- Η περιβαλλοντική ρύπανση.
- Ο περιορισμένος χρόνος εκτός σπιτιού και η ώρα που θα βγούμε έξω.
- Η απαραίτητη χρήση αντιηλιακού με δείκτη προστασίας άνω του 30.
- Το είδος ρουχισμού.
- Οι ελάχιστες διατροφικές πηγές βιταμίνης D.
- Ηλικιωμένοι
- Άτομα με ιστορικό καταγμάτων ή/και οστεοπόρωσης
- Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
- Καπνιστές
- Άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος
- Αθλητές
- Άτομα με παρουσιάζουν δυσαπορρόφηση
- Άτομα με νεφρική και ηπατική νόσο
- Άτομα με σκούρη επιδερμίδα
- Άτομα που αρρωσταίνουν συχνά