Κέρδισε Χ2 πόντους Γιορτάζουμε 1 Χρόνο Rewards For Life δες εδώ
q10

Συνένζυμο Q10: Τα 5 σημαντικότερα οφέλη του στην υγεία μας

by Μαρία Κιρμανίδου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

16 Μαΐ 2024 • 0 min read

Τι είναι το συνένζυμο Q10;

Μπορεί πολλοί να το έχετε ακούσει σε διαφημίσεις προϊόντων ομορφιάς, ενώ άλλοι μπορεί να το έχετε συνδέσει με τον χώρο του αθλητισμού. Το συνένζυμο Q10 αποτελεί ένα μόριο, που μοιάζει με βιταμίνη και αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο του «εργοστασίου» παραγωγής ενέργειας μέσα στο κύτταρο, του μιτοχονδρίου. Από το 1955 που πρωτοαπομονώθηκε από τους ερευνητές, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς αποτελεί ένα συστατικό – κλειδί για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, το οποίο δεν άργησε να γίνει ευρέως γνωστό, λόγω του πολυμορφικού του χαρακτήρα.


Ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να παράγει συνένζυμο Q10, ενώ μικρές ποσότητες λαμβάνονται μέσω της τροφής ή των διατροφικών συμπληρωμάτων. Υπάρχει σε 2 κύριες μορφές, οι οποίες εναλλάσσονται στον ανθρώπινο οργανισμό, την ουβικινόνη και την ουβικινόλη. Η ουβικινόνη είναι η οξειδωμένη μορφή του συνενζύμου Q10 και η πιο συχνά αναφερόμενη, η οποία μετατρέπεται στην ουβικινόλη, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα. Αναλόγως της ανάγκης που υπάρχει, η κάθε μια μορφή συμμετέχει σε διαφορετικές αντιδράσεις και εξίσου εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Πάμε να δούμε τις κύριες λειτουργίες του συνενζύμου Q10 και το πως ευνοεί τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Ιδιότητες, κύριος ρόλος και λειτουργίες.

  1. Παραγωγή ενέργειας. Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Πρωταρχικός ρόλος του είναι η συμμετοχή του στην παραγωγή ενέργειας, γι’ αυτό και η μεγαλύτερη ποσότητα του βρίσκεται στα όργανα με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ενέργεια (τα όργανα δηλαδή που ξοδεύουν μεγάλα ποσά ενέργειας, ώστε να λειτουργούν ομαλά), όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το ήπαρ, τα νεφρά και οι πνεύμονες.
  2. Αντιοξειδωτική δράση. Δε χρησιμοποιείται άδικα ως κύριο συστατικό στα προϊόντα περιποίησης ως αντιγηραντικός παράγοντας. Το συνένζυμο Q10 παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της βλάβης εξαιτίας υπερβολικής συσσώρευσης ελεύθερων ριζών - το λεγόμενο «οξειδωτικό στρες» - συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιούς και νεανικής επιδερμίδας.
  3. Καρδιαγγειακή προστασία. Η παραγωγή συνενζύμου Q10 μειώνεται με το πέρας της ηλικίας και η ανεπάρκεια του έχει συσχετιστεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το συνένζυμο Q10 βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία, προστατεύοντας το κυκλοφορικό σύστημα και δρώντας υπέρ της υγείας των αγγείων και της καρδιάς. Πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει τη συμπληρωματική χορήγηση συνενζύμου Q10, τόσο σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, όσο και σε περιπτώσεις Σακχαρώδους Διαβήτη ΙΙ, ανεξάρτητο παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μεταανάλυση των De Frutos και συνεργατών το 2015, σημείωσε μειωμένο αριθμό αρρυθμιών, έπειτα από χειρουργείο, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ύστερα από συμπληρωματική χορήγηση συνενζύμου Q10. Επιπλέον, σε περίπτωση λήψης στατινών – της φαρμακευτικής αγωγής που συνταγογραφείται πολλές φορές για τη μείωση της χοληστερίνης - μπορεί να παρατηρηθούν μυϊκοί πόνοι και έντονο αίσθημα κόπωσης. Αυτό πιθανώς οφείλεται στη δραστική μείωση του συνενζύμου Q10, γι’ αυτό και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συστήνεται η συμπληρωματική χορήγηση συνενζύμου Q10 παράλληλα με τη λήψη στατινών.
  4. Δρα κατά της οστεοπόρωσης. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα σημειώνουν πως ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται στην οστεοπόρωση, μπορεί να συμβάλλουν παράλληλα στη μείωση της παραγωγής συνενζύμου Q10.
  5. Συμβάλλει στη μείωση φλεγμονής. Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες αποτελούν τα κύρια «κοινά» μονοπάτια εμφάνισης των περισσότερων ασθενειών. Η συμπληρωματική χορήγηση Q10 φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση παραγόντων φλεγμονής, κι έτσι να δρα προστατευτικά έναντι της εμφάνισης πολλών παθολογικών καταστάσεων των νεφρών και του ήπατος, ενώ παράλληλα έχει σημειώσει οφέλη στη βελτιωμένη έκβαση νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως η νόσος Alzheimer & η νόσος Parkinson.
Extra tip: Συνδυάστε ένα συμπλήρωμα συνενζύμου Q10, με ένα συμπλήρωμα σεληνίου, για μέγιστα καρδιοπροστατευτικά και αντιοξειδωτικά οφέλη.
Εξαιρούνται άτομα υπό φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση διαταραχών του θυρεοειδούς.


Είναι ασφαλής η χορήγηση συμπληρώματος;

Τα συμπληρώματα συνενζύμου Q10 έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια τους και θεωρούνται απολύτως αξιόπιστα με πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Οι δοσολογίες που θεωρούνται ασφαλείς αφορούν ένα μεγάλο εύρος της τάξεως των 50 έως 1200mg – ακόμη και για μακροπρόθεσμη χρήση. Ωστόσο, καθώς μιλάμε για ένα πολλά υποσχόμενο συμπλήρωμα και ενώ οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει στην αποτελεσματικότητα του στη δράση του υπέρ της λειτουργίας της καρδιάς, υπάρχει η ανάγκη για περισσότερη και πιο σωστά μεθοδολογικά έρευνα στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που αφορούν τη νεφρική, νευρική και ηπατική λειτουργία.


Συμπερασματικά

Το συνένζυμο Q10 αποτελεί ένα συμπαράγοντα, απαραίτητο για την επιτέλεση πολλαπλών λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό, με κυριότερες την παραγωγή ενέργειας και την προστατευτική του δράση υπέρ της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η Holland & Barrett διαθέτει συμπληρώματα συνενζύμου Q10 της τάξεως των 50 - 200mg, τα οποία απευθύνονται σε όλους και εξυπηρετούν τις ανάγκες που αναφέραμε παραπάνω..κι όχι μόνο. Το εξειδικευμένο προσωπικό των καταστημάτων είναι στη διάθεσή σας να σας εξυπηρετήσει και να σας προτείνει το κατάλληλο προϊόν, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που σας παρακολουθεί.


Επιστημονικές αναφορές

Aaseth, J., Alexander, J., & Alehagen, U. (2021). Coenzyme Q10 supplementation–In ageing and disease. Mechanisms of Ageing and Development, 197, 111521.

ArenasJal, M., SuñéNegre, J. M., & GarcíaMontoya, E. (2020). Coenzyme Q10 supplementation: Efficacy, safety, and formulation challenges. Comprehensive reviews in food science and food safety, 19(2), 574-594.

Gutierrez-Mariscal, F. M., Arenas-de Larriva, A. P., Limia-Perez, L., Romero-Cabrera, J. L., Yubero-Serrano, E. M., & López-Miranda, J. (2020). Coenzyme Q10 supplementation for the reduction of oxidative stress: Clinical implications in the treatment of chronic diseases. International journal of molecular sciences, 21(21), 7870.

Σου προτείνουμε

Holland & Barrett Vegan Συνένζυμο Q10 100mg 30caps

από [Holland & Barrett]

19,95
Holland & Barrett Vegan Συνένζυμο Q10 100mg 90 Κάψουλες

από [Holland & Barrett]

44,99
Holland & Barrett Vegan Συνένζυμο Q10 200mg 30caps

από [Holland & Barrett]

29,99
Holland & Barrett Vegan Συνένζυμο Q10 50mg 30caps

από [Holland & Barrett]

11,99
Holland & Barrett Vegan Συνένζυμο Q10 50mg 90caps

από [Holland & Barrett]

29,99