Κέρδισε Χ2 πόντους Γιορτάζουμε 1 Χρόνο Rewards For Life δες εδώ
berberine

Βερβερίνη & Σάκχαρο Αίματος: Ένα πολλά υποσχόμενο συστατικό

by Μαρία Κιρμανίδου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

07 Ιουν 2024 • 0 min read

Τι είναι η βερβερίνη;

Η βερβερίνη είναι ένα φυσικό συστατικό, προερχόμενο από φυτά, όπως η βερβερίδα και η υδραστίδα. Έχει χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα και αποτελεί αγαπημένο συστατικό της ινδικής ιατρικής πρακτικής της Αγιουρβέδα, καθώς και της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής για πάνω από 3000 χρόνια. Αποτελεί αλκαλοειδές με πολλαπλές ιδιότητες, το οποίο έχει μελετηθεί για την πολύπλευρη φύση του, με κύρια δράση στον ενεργειακό μεταβολισμό και τον έλεγχο του σακχάρου αίματος.

Βερβερίνη και Οφέλη

Η βερβερίνη χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, όπως:

  • Υπογλυκαιμική δράση, βελτιώνοντας την ινσουλινοαντίσταση και το σάκχαρο αίματος.
  • Δράση κατά της LDL – χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
  • Δράση κατά του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού.
  • Δράση κατά της διάρροιας.
  • Ηπατοπροστατευτική δράση.

Αρρύθμιστο σάκχαρο. Τι σημαίνει και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει;

Παρά το γεγονός πως η βερβερίνη αποτελεί ένα συστατικό με πολλαπλές χρήσεις, επιλέξαμε σήμερα να αναλύσουμε τη δράση της στο έλεγχο του σακχάρου αίματος και πως μπορεί η βερβερίνη να βοηθήσει τον καλύτερη ρύθμισή του.
Η κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφών (όπως τα φρούτα, το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες), οδηγεί στην αύξηση της τιμής του σακχάρου αίματος. Όταν δηλαδή τρώμε ψωμί, το άμυλο που εμπεριέχεται στο ψωμί, διασπάται σε εκατοντάδες μόρια γλυκόζης – το «μόριο αναφοράς» του υδατάνθρακα. Η γλυκόζη απορροφάται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί θα περάσει στους διάφορους ιστούς, για να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα του ιστού που θα την απορροφήσουν.
Ωστόσο, η γλυκόζη χρειάζεται τη βοήθεια της ινσουλίνης, για να περάσει από την κυκλοφορία του αίματος στους διάφορους ιστούς. Η ινσουλίνη είναι από τις σημαντικότερες ορμόνες του μεταβολισμού των υδατανθράκων, η οποία παράγεται από το πάγκρεας και «δίνει την εντολή» για να ανοίξει την «πύλη» του το κύτταρο και η γλυκόζη να εισέλθει και να μετατραπεί σε ενέργεια.
Είναι κατανοητό, λοιπόν, πως σε περίπτωση που η ινσουλίνη δεν κάνει σωστά τη δουλειά της – υπολειτουργεί – ή δε λειτουργεί καθόλου, τότε υπάρχει πρόβλημα στη μεταφορά της γλυκόζης μέσα στο κύτταρο. Έτσι, η ινσουλινοαντίσταση (ή αντίσταση στην ινσουλίνη) ορίζεται ως μια κατάσταση κατά την οποία η ινσουλίνη είτε δεν παράγεται επαρκώς, είτε λειτουργεί με μειωμένη αποτελεσματικότητα, και οι περισσότεροι ιστοί του οργανισμού παρουσιάζουν μειωμένη ευαισθησία στις «εντολές» της. Η ινσουλινοαντίσταση – λοιπόν – είναι ο κύριος μηχανισμός, στον οποίο οφείλεται το αρρύθμιστο σάκχαρο, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη, διαβήτη τύπου ΙΙ και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών διαταραχών.

Βερβερίνη και Σάκχαρο Αίματος

Το παραδοσιακό εκχύλισμα της βερβερίνης χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την υπογλυκαιμική του δράση, καθώς φαίνεται πως βελτιώνει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της, οδηγώντας σε ευεργετικές επιδράσεις στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, ενώ παράλληλα δεν έχει σημειώσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εκτός από μια πιθανή ήπια έως μέτρια γαστρεντερική δυσφορία.

Σε ποιους απευθύνεται η βερβερίνη;

Λόγω της δράσης της στη ρύθμιση της τιμής του σακχάρου αίματος, όπως είδαμε παραπάνω, η βερβερίνη απευθύνεται σε άτομα, τα οποία παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Άτομα, που μπορούν να επωφεληθούν από τη δράση της βερβερίνης είναι:

  • Άτομα με αρρύθμιστο σάκχαρο (προδιαβητικοί ή άτομα με ινσουλινοαντίσταση)
Κρίνεται απαραίτητη η έγκριση του παθολόγου / διαβητολόγου που σας παρακολουθεί.

  • Γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Στο ΣΠΩ υπάρχει πολλές φορές η ινσουλινοαντίσταση ως κλινική εκδήλωση, αποτελώντας έναν από τους λόγους, για τους οποίους, κοπέλες με ΣΠΩ δυσκολεύονται να χάσουν βάρος. Επιπλέον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής στο ΣΠΩ, φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής ανδρογόνων και τεστοστερόνης, ενώ συμβάλλει στη φυσιολογική ωορρηξία σε γυναίκες με ΣΠΩ.
Κρίνεται απαραίτητη η έγκριση του ενδοκρινολόγου / γυναικολόγου που σας παρακολουθεί.

Εκτός από τη δράση της στην ινσουλινοαντίσταση και τη ρύθμιση του σακχάρου, μπορεί να προταθεί σε:

  • Άτομα με αυξημένα τριγλυκερίδια ή υψηλή LDL - χοληστερόλη.
  • Άτομα που πάσχουν από Ελικοβατηρίδιο του Πυλωρού, λόγω της ισχυρής αντιβακτηριδιακής και αντιικής της δράσης.
  • Άτομα με μη αλκοολική λιπώδη διήθηση ήπατος (NAFLD), καθώς φαίνεται πως συμβάλλει στη μειωμένη αποθήκευση λίπους στο ήπαρ.
Αντενδείξεις

Προσοχή χρήζει η λήψη βερβερίνης, σε περίπτωση παρουσίας νόσου ή παράλληλης φαρμακευτικής αγωγής, ιδιαίτερα αντιπηκτικής ή αντιδιαβητικής αγωγής. Δε κρίνεται ασφαλής σε παιδιά και εφήβους, καθώς και σε εγκυμοσύνη και θηλασμό. Σε περίπτωση διαβήτη ή παρουσίας άλλης υποκείμενης νόσου, κρίνεται απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του θεράποντα γιατρού.


Συμπερασματικά

Η βερβερίνη αποτελεί μία ακόμα επιλογή, που μας προσφέρει η φύση, την οποία επιλέγουν οι ασιατικοί λαοί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η πολυχρηστικότητα της έχει προσεγγίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον με τα ερευνητικά δεδομένα να αυξάνονται, αναφορικά της δράσης της στη βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης και της ρύθμισης του σακχάρου αίματος. Γι’αυτό αν το ζάχαρο «τσιμπάει» στο τελευταίο αιματολογικό check up σου ή έχεις διαγνωστεί με Πολυκυστικές Ωοθήκες, η Holland & Barrett είναι εδώ να σου προσφέρει μία ακόμα φυσική λύση, που μπορείς να δοκιμάσεις, παρέα με τον επαγγελματία υγείας που σε παρακολουθεί.Επιστημονικές Αναφορές

Zhang, H., Wei, J., Xue, R., Wu, J. D., Zhao, W., Wang, Z. Z., ... & Jiang, J. D. (2010). Berberine lowers blood glucose in type 2 diabetes mellitus patients through increasing insulin receptor expression. Metabolism, 59(2), 285-292.

Lan, J., Zhao, Y., Dong, F., Yan, Z., Zheng, W., Fan, J., & Sun, G. (2015). Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipemia and hypertension. Journal of ethnopharmacology, 161, 69-81.

Prajwala, B., Raghu, N., Gopenath, T. S., Shanmukhappa, B., Karthikeyan, M., Ashok, G., ... & Kanthesh, M. B. (2020). Berberine and its pharmacology potential: a review. Eur J Biomed, 7, 115-23.

Rashidi, H., Namjoyan, F., Mehraban, Z., Zakerkish, M., Ghaderian, S. B., & Latifi, S. M. (2018). The effects of active ingredients of barberry root (Berberine) on Glycemic control and insulin resistance in type 2 diabetic patients. Jundishapur journal of natural pharmaceutical products, 13(1).

Σου προτείνουμε

Holland & Barrett High Strength Triple Omega 3-6-9 120 Capsules

από [Holland & Barrett]

44,99
PE Nutrition Κρεατίνη Μονοϋδρική σε Κάψουλες 700mg 240caps

από [PE Nutrition]

39,99
Holland & Barrett Ωμέγα 3-6-9 120caps

από [Holland & Barrett]

34,99
Natural Doctor Healthy Cholesterol Συμπλήρωμα για την Χοληστερίνη 90caps

από [Natural Doctor]

33,99
Natural Doctor Τριπλή Πηγή Μαγνησίου 60caps

από [Natural Doctor]

33,99
PE Nutrition Συμπλήρωμα Αμινοξέων 90tabs

από [PE Nutrition]

29,99
Holland & Barrett Μαύρο Σκόρδο 6000mg 60caps

από [Holland & Barrett]

29,95
Sky Premium Life King Eros Συμπλήρωμα για τον Άντρα 60caps

από [Sky Premium Life]

28,99
PE Nutrition CLA Υψηλής Δράσης 1200mg 90caps

από [PE Nutrition]

28,99
Natural Doctor Clear Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα 90softgels

από [Natural Doctor]

28,99
Natures Plus Pro Βερβερίνη 750mg 60caps

από [Nature's Plus]

27,99
Natures Plus DYNO-MINS® Οργανικό Μαγνήσιο 250mg 90tabs

από [Nature's Plus]

26,99
Holland & Barrett Έλαιο Κολοκυθόσπορου Ψυχρής Έκθλιψης 1000mg 90caps

από [Holland & Barrett]

24,99
Holland & Barrett Vegan Έλαιο Λιναρόσπορου Ω 3-6-9 2000mg 120caps

από [Holland & Barrett]

24,99
Holland & Barrett Ωμέγα 3-6-9 60caps

από [Holland & Barrett]

23,95
Holland & Barrett Vegan Σκόρδο Άοσμο 6000mg 240caps

από [Holland & Barrett]

22,99
NOW® Μάκα 500mg 100 Κάψουλες

από [Now Foods]

22,49
PE Nutrition L-Λυσίνη 1000mg 120tabs

από [PE Nutrition]

21,99
Sky Premium Life Άλφα Λιποϊκό Οξύ 600mg 60caps

από [Sky Premium Life]

20,99