Κέρδισε Χ2 πόντους Γιορτάζουμε 1 Χρόνο Rewards For Life δες εδώ
pexels-iiii-iiii-54566

Ξηρότητα μαλλιών: Αιτίες και θεραπείες

16 Μαΐ 2024 • 0 min read

Τα ξηρά μαλλιά δεν είναι ευχάριστα, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Φυσικά, όλες θέλουμε δυνατά, πλούσια μαλλιά που δεν σπάνε συνέχεια και δεν στερούνται λάμψης, αλλά πώς;

Γιατί τα μαλλιά μου είναι τόσο ξηρά και εύθραυστα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείς είναι "γιατί τα μαλλιά μου είναι τόσο ξηρά και εύθραυστα;" Μήπως χρησιμοποιείς συχνά πυκνά θερμότητα στα μαλλιά σου ή τα λούζεις σε καθημερινή βάση; Ή μήπως εκθέτεις τα μαλλιά σου σε ξηρό αέρα ή ήλιο;

Ο εντοπισμός του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την εύρεση λύσης για την ξηρότητα των μαλλιών. Ετοιμάσαμε, γι’αυτό το λόγο, τον παρακάτω οδηγό για να σε βοηθήσουμε να θρέψεις και να ενυδατώσεις τα μαλλιά σου!

Λοιπόν, γιατί τα μαλλιά μου είναι τόσο ξηρά;

Υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι για τους οποίους τα μαλλιά μας μπορεί να γίνουν ξηρά:

Το τριχωτό της κεφαλής σου δεν είναι αρκετά λιπαρό, γεγονός που απαιτείται για να διατηρηθούν τα μαλλιά σου ενυδατωμένα

Τα μαλλιά σου δεν μπορούν να ενυδατωθούν μόνα τους, βασίζονται στα έλαια που παράγονται από τις ρίζες των μαλλιών σου - οι οποίες βρίσκονται κάτω από το δέρμα σου.

Όταν το τριχωτό της κεφαλής σου δεν παράγει αρκετή λιπαρότητα για τα μαλλιά σου, αυτά γίνονται ξηρά - το αντίθετο δίλημμα από τα λιπαρά μαλλιά.

Καθώς μεγαλώνεις, τα μαλλιά σου θα αρχίσουν να μειώνουν φυσικά την παραγόμενη λιπαρότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ξηρά μαλλιά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες.

Τα μαλλιά σου αφήνουν την υγρασία να διαφύγει

Ένας άλλος λόγος που τα μαλλιά σου μπορεί να είναι ξηρά είναι ότι αφήνουν την υγρασία να διαφύγει.

Κάθε υγιής τρίχα περιβάλλεται μικρότερα υποστρώματα, τα οποία λειτουργούν προστατευτικό στα μαλλιά σου.

Κάθε υπόστρωμα αποτελείται από διαφορετικά ακόμα πιο μικρά υποστρώματα, τα οποία βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και προστατεύουν τα μαλλιά σου από τη θερμότητα και την ηλιακή ακτινοβολία.

Εάν τα μικρά αυτά υποστρώματα καταστραφούν και αποκολληθούν από την τρίχα, αυτή δυσκολεύεται να συγκρατήσει την υγρασία, με αποτέλεσμα η λιπαρότητα να διαφεύγει.

Οι διατροφικές σου συνήθειες ή οι ορμόνες μπορεί να σχετίζονται

Μια διατροφή, ελλιπής σε πλήθος βιταμινών και πρωτείνη μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα κάνει πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα μαλλιά χρειάζονται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να αναπτυχθούν και να επιδιορθωθούν, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C, D και E.

Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα που προκαλούνται από καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και η αντισύλληψη μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στα μαλλιά.

Εάν τα ξηρά μαλλιά σου προκαλούνται από ανισορροπία ορμονών, μπορεί επίσης να βιώνεις περισσότερη κόπωση, να κρυώνεις περισσότερο απ ’ότι συνήθως, και να έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται η πυκνότητα των μαλλιών.

Εάν πιστεύεις ότι η ανισορροπία ορμονών μπορεί να παίζει το ρόλο της, είναι καλό να το συζητήσεις με το γιατρό που σε παρακολουθεί.

*Από την Doaa Al Mosawi, International Senior Regulatory Affairs Associate