Η βρώμη, αν και δεν είναι εμπλουτισμένη όπως άλλα δημητριακά, περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας. Η άλεση της βρώμης επηρεάζει την ταχύτητα πέψης της, με τη στιγμιαία βρώμη να χωνεύεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλες μορφές. Η βρώμη απαιτεί ατμό και θέρμανση πριν από την επεξεργασία, μια διαδικασία που αναστέλλει τα ένζυμα που προκαλούν γρήγορη αλλοίωση. Όταν παρασκευάζεται με γάλα, προσφέρει επιπλέον θρεπτικά συστατικά όπως
ασβέστιο και
βιταμίνη B12. Ακόμη και όταν παρασκευάζεται με νερό, παραμένει πηγή μαγγανίου, φωσφόρου και
ψευδαργύρου, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και την επούλωση πληγών.